Skip links


Wat is padel

Wat is padel?

Wat is

Padel?

Padel is een racket sport met elementen van tennis en squash. Padel wordt enkel of dubbel gespeeld op een kunstgras terrein (10x20m) omsloten door een glazen wand. De wand houdt de bal in het spel en elimineert dode spelmomenten waardoor het spel aantrekkelijk en toegankelijk is. De basistechnieken zijn bovendien gemakkelijk aan te leren. Padel is een combinatie van acties, spektakel, lange rally’s en vooral een grote portie FUN!

Reserveer een terrein
kenmerken van Padel

Het Padel terrein

Afmetingen en omheining

Een padel terrein meet 10mx20m en is omsloten door een combinatie van glazen wanden en metalen netten van 3m-4m hoog. De omheining mag tijdens het spel gebruikt worden waardoor padel snel, intensief maar ook toegankelijk is.

Kunstgras

We opteren steeds voor de beste en nieuwste generatie kunstgras voor maximaal comfort, veiligheid en prestaties. Ons kunstgras behaalt alle World Padel Tour certificeringen en wordt bovendien wekelijks onderhouden.

Video recording

Alle velden zijn voorzien van camera’s die de ganse wedstrijd kan opnemen. Alle opnames kunnen achteraf gratis bekeken worden op het YouTube kanaal van jouw lokaal centrum.

Meerdere velden

Elk centrum bevat een minimum van 4 padel terrein. Elk centrum leeft en ademt padel. GARRINCHA® is vooral een plaats van ontmoeting waar sporters ervaringen delen en uitwisselen. “Every game is a home game.”

kenmerken van Padel

Het materiaal

Padel racket

Een padelracket bestaat voornamelijk uit carbon. Een padelracket bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket (verplicht) aan de pols vast te maken.

Padel bal

Er wordt gespeeld met een padelbal. Ook deze is zeer vergelijkbaar met een tennisbal. Net iets kleiner en met iets minder atmosferische druk. Dit leidt tot een iets langzamer vliegende bal.

Reserveer een terrein
De voornaamste spelregels

De Padel ® spelregels

Aantal spelers

Padel wordt zowel dubbel als enkel gespeeld. Er wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld.

Puntentelling

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Spelverloop

De bal mag slechts éénmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de bots of na de bots, en eventueel na contact met de muur of de omheining. De bal mag de muur of omheining niet raken voor de bots op de grond.

Men heeft puntenverlies als:

  • de bal 2 keer kaatst aan de eigen kant

  • de bal jezelf of je medespeler raakt

  • de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.

Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.